tafelBamboe is een algemene naam voor de circa duizend soorten meerjarige houtige grassen. Er bestaan geen andere grassen die een hout vormen. Vanuit een wortelstok groeien scheuten die zich ontwikkelen tot lange, holle, gelede stengels. Tussen de bamboestengels van een of meer jaren oud schieten de nieuwe stengels uit de grond te voorschijn. Het oogsten van bamboe lijkt op uitdunnen. De hoogte van de bamboestengels varieert per soort en loopt uiteen van enkele meters tot tientallen meters.
In tegenstelling tot boomplantages, waar men kaalslag toepast om een hout te kappen, groeit een bamboeplantage voortdurend voort. Elk jaar komen er nieuwe scheuten uit het wortelnet omhoog. Die ontwikkelen zich in 5 tot 6 jaar tijd tot volwassen stammen. Dat betekent dat elk jaar alle stammen die vijf jaar oud zijn worden gekapt en dat alle jongere stammen dan blijven staan.
Bamboe mag dus gezien worden als een ecologisch alternatief tegen wereld wijde ontbossing. Hiermee neemt bamboe een plaats in in de interieurbouw met duurzame en ecologische alternatieven.


Eigenschappen
Bamboe is een hard en compact materiaal. Het wordt niet voor niets vaak toegepast als parket- of plankenvloer. Bamboe plaatmateriaal is circa 27% harder dan bijvoorbeeld eikenhout. Het kent een zeer lage uitzet en krimp en is na behandeling met een lak of olie goed bestand tegen vocht.


dwardoorsnedeDe basisbewerkingen van de bamboestam
Het verkrijgen van de strips
De bamboestam wordt in de lengterichting in strips gezaagd. De Buitenste groen schil van de bamboe wordt verwijderd, in een speciale schaafbank. Eventueel kunnen ze gekookt (gestoomd) worden, waardoor de suikers verbranden en het materiaal een caramel-bruine kleur verkrijgt. Na droging worden de strips nogmaals geschaafd.

De strips kunnen op diverse wijzen samengesteld worden
voorbeeld11.Horizontaal geperst: Plain Pressedlijntekening1
De bamboestrips worden horizontaal naast 
elkaar geperst en onder hoge druk verlijmd.
Het resultaat is een plaat of plank met de 
karakteristieke bamboeknopen.
voorbeeld22.Verticaal geperst: SIDE PRESSEDlijntekening2

Een alternatief voor het horizontaal
persen van de strips is de zijwaartse persing.
Hierdoor ontstaat een fijner lijnenpatroon,
waarbij de bamboeknopen iets minder zichtbaar zijn.

Onderhoud van Bamboe

Behandeling van bamboe met een meubelolie of plantaardige olie of wax geeft een extra bescherming.
U kunt het materiaal afnemen met een zachte licht vochtige doek. Wanneer er toch vlekken zijn ontstaan in het materiaal zijn deze lokaal weg te schuren. Vervolgens kan de plek weer met olie worden behandeld.
 
Behandeling van het bamboe met een 2-componenten lak is ook mogelijk. Door behandeling van het bamboe met een lak, is het materiaal goed bestand tegen vocht. Afnemen met een vochtig doek, en indien wat allesreiniger. Lijm- of sticker resten kunt u met een beetje wasbenzine verwijderen.
 
Vermijd het ontstaan van vlekken en kringen door het gebruik van onderzetters. Zet nooit hete voorwerpen (bijvoorbeeld pannen) direct op het bamboe materiaal. Zorg voor een kamertemperatuur tussen de 15 graden Celsius en 24 graden Celsius en een vochtigheidsgraad tussen 40% en 60%.
 
Plaats uw meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haar, c.v.-radiator)
Vermijd het gebruik van ammonia of andere agressieve en/of schurende schoonmaakmiddelen. Reinig geolied bamboe met een licht vochtige doek en droog na met een droge doek. Onbehandeld bamboe uitsluitend alleen met een droge doek afnemen.
Ten alle tijde dient u zich ervan bewust te zijn dat bamboe een natuurlijk materiaal is, waarbij tekening, verkleuring en werking van het materiaal toebehoren tot de eigenschappen van een dergelijk materiaal. Dit behoort ook tot de charme en het unieke karakter van bamboe plaatmateriaal.
Ons adres

Industrieweg 11b
8263 AA Kampen

Onze contactgegevens
Telefoon: 038 3329555
E-mail: info@benab.nl
Openingstijden fabriek
Ma - do 7.30 tot 17.00 uur
Vrijdag 7.30 tot 12.00 uur
Openingstijden showroom
Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag 09:00-16:30 uur. Woensdag 09:30-13:00.
Op afspraak heeft de voorkeur

Wij helpen u graag op afspraak om u alle aandacht te kunnen geven bij het kiezen van uw keuken.

Gerealiseerd door: MacHelp.nl